FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
·Odaítélték a 2017-es Táncház Díjat és Táncház Érméket.
·A nyugattól, vagy magyar gazdasági szereplõktõl kapott civil támogatás nem kíván új törvényt!
·Hol tart az emlékezet? Mérsékelt demokrata politikai álláspont.
·Törökország és EBESZ megfigyelõk! Van tanulság a magyarok számára bõven!
·Már lelki gondozói szolgáltatással is várják az ellátottakat a Krisna-hívõk húsvét hétfõi ételosztásukon.
·Magyar tegyen a magyarért! Mérsékelt demokrata politika a magyarság valódi politikája!
·Csodálatos KOCKÁzatok - A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány közleménye
·Választás és választók! Két politikai út Magyarország elõtt!
·Magyar politika és kémek mindenütt? Mérsékelt demokrata politika nyílt párbeszédet vár el a témában!
·Hozzáadott érték és több emberi tevékenység a vállalkozásoknál, valódi humán reform a jogalkotásban - Ez lehet Magyarország sikere!

Tovább...

 
Politika: Üzenjünk Strasbourgnak?
Publicisztika
Kurucos kedvükben vannak a kormánypártok: még nemzetközi emberi jogi egyezményekből való kilépésünk is elképzelhető egy KDNP-s képviselő szerint azért, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Magyarországot két bangladesi állampolgár kiutasítása kapcsán.


– Strasbourg belegyalogolt a magyar szuverenitásba, ezért itt az idő, hogy elgondolkodjunk magának az emberi jogi egyezménynek a felbontásáról vagy arról, hogy az egyezmény bizonyos pontjait felfüggesszük – mondta Vejkey Imre kormánypárti képviselő, miután a két migráns ügyében az EJEB első fokon nagyjából 5,8 millió forintnak megfelelő euró kártérítést ítélt meg fejenként, és hazánknak kell fizetnie a perköltséget is. A külföldieknek egyébként a kormány egyik soros ellensége, a Magyar Helsinki Bizottság adott jogi segítséget, és ez az ítélet nemzetközi jogászok szerint borítékolható volt.

Bár a kormány nagy hangon azt mondja, a bíróság nem azért marasztalta el Magyarországot, mert megszabná, hogyan védhetjük a saját határainkat. A strasbourgi bírák szerint az ügyben a magyar hatóságok megsértették az egyezménynek a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, illetve a hatékony jogorvoslatról szóló cikkelyeit. Magyarán nem tartották tiszteletben a külföldiek alapvető emberi jogait azáltal, hogy bírói indoklás és a bírósági felülvizsgálat lehetősége nélkül fosztották meg őket szabadságuktól, az egyiket egy általa nem beszélt nyelven hallgatták ki, és nem biztosították a hatékony jogorvoslat lehetőségét sem számukra. Lázár János kancelláriaminiszter szerint a kormány még nem tárgyalt az egyezmény felmondásáról. Egyelőre arról született döntés, hogy az ítéletet megfellebbezik, mert nem tartják méltányosnak. A kérdést viszont nyitva hagyta. – Ha az igazságügyi miniszter egy ilyen előterjesztést tesz, megfontoljuk – jelentette ki. Ha ezt tényleg meglépik, Magyarország lesz az első olyan uniós tagország, amelyik nem része az Emberei Jogok Európai Egyezményének, amelyet egyébként 1950-ben hoztak létre, és mi a rendszerváltás után, 1993-ban ratifikáltunk.

Brüsszel mellett tehát újabb ellenség van a láthatáron: Strasbourg. Magyarországi hangok szerint az EJEB „túlterjeszkedik” – érdekes módon amikor a Fidesz szája íze szerint döntött (a kétezres évek elején, a Medgyessy-kormány idején és tevékeny részvételével a budapesti Kempinski Szállodában megült román nemzeti ünnep alatt a rendőrség jogtalanul oszlatta fel az épület előtt tüntetőket), akkor nem merült fel ez a vád a nemzetközi bíróság ellen.

A kilépésről szóló döntés nagyon durván rombolná országunk nemzetközi tekintélyét – Magyarországra még jobban ráragadna a durcás kisgyerek bélyeg, aki csak akkor hajlandó játszani a társaival, ha mindig ő nyer. Nem lehet olyat játszani, hogy egy nemzetközi bíróság ítéleteiből csak a nekünk tetszőket fogadjuk el. Ha a magyar kormány kimondja, hogy nálunk nincs hatálya a bíróság ítéleteinek, magyarán kilépünk az egyezményből, akkor gyakorlatilag lemondunk arról is, hogy joggal szólaljunk fel, ha a határon túli magyarokat bántják anyanyelvük vagy magyarságuk miatt (mellékszál, hogy ráadásul csöbörből vödörbe esnénk – a fenti helyzetben nagy valószínűséggel megjósolható, hogy a luxembourgi EU-bíróság sem döntene másként). Az egyezmény többek között az élethez való jogot védi különösen (például délvidéki magyarverések), a tisztességes eljáráshoz való jogot polgári és büntetőügyekben egyaránt (lásd Malina Hedvig ügye), a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságát – ez utóbbihoz nem is kell példát mondanunk.

Persze könnyen lehet, hogy a kormány Strasbourgnak üzen, hogy itthon a választói meghallják, milyen keményen kiáll a vélt érdekei mellett. A határok őrizetét mi is fontosnak tartjuk, de ez nem mentség arra, hogy a határsértőket ne kezeljük emberként.

Huszonnyolc éve a magyar–román határ túlsó oldalán még lelőtték azokat, akik egy élhetőbb világba akartak menekülni. Most nekünk nem abba az irányba kellene tartani.
 
Lukács Csaba
 
Magyar Nemzet 
Dátum: 2017. March 28. Tuesday, 07:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Publicisztika
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Publicisztika:
Gazdasági válság


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio