FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
·Odaítélték a 2017-es Táncház Díjat és Táncház Érméket.
·A nyugattól, vagy magyar gazdasági szereplõktõl kapott civil támogatás nem kíván új törvényt!
·Hol tart az emlékezet? Mérsékelt demokrata politikai álláspont.
·Törökország és EBESZ megfigyelõk! Van tanulság a magyarok számára bõven!
·Már lelki gondozói szolgáltatással is várják az ellátottakat a Krisna-hívõk húsvét hétfõi ételosztásukon.
·Magyar tegyen a magyarért! Mérsékelt demokrata politika a magyarság valódi politikája!
·Csodálatos KOCKÁzatok - A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány közleménye
·Választás és választók! Két politikai út Magyarország elõtt!
·Magyar politika és kémek mindenütt? Mérsékelt demokrata politika nyílt párbeszédet vár el a témában!
·Hozzáadott érték és több emberi tevékenység a vállalkozásoknál, valódi humán reform a jogalkotásban - Ez lehet Magyarország sikere!

Tovább...

 
Politika: Soros és a kétmillió
Publicisztika
Nem tudni, hogy a vasárnapi többezres CEU-párti tömeg meghátrálásra készteti-e a kormányt – de leginkább azért, mert nem tudni, mit akar a kormány egyáltalán a CEU-tól.


Persze az utóbbi állítás csak akkor igaz, ha szűkebben a Közép-európai Egyetem jövőjére vonatkoztatjuk: arra, hogy van-e valódi szándék a beszántásra, sóval behintésre (a mai parlamenti szavazáson talán kiderül). Mert azt közben nagyon is lehet tudni, hogy a fideszes gépezet miért úgy hozta játékba a CEU-kártyát, ahogy. Hogy miért volt meg előbb az ítélet, mint a tárgyalás; hogy miért hangoztatja a miniszterelnökig bezárólag minden rendű s rangú kormánypolitikus, hogy a Budapesten működő felsőoktatási intézmény csalt, igenis csalt, méghozzá olyan jogszabályok alapján, amelyeket csak most kíván meghozni a kabinet. Megvan erre az egzakt magyarázat, akár számszerűsíthető is: kétmillió.

Nagyjából ennyi biztos – mondhatni atombiztos – szavazója van ugyanis a Fidesznek, akik minden körülmények között rájuk adnák a voksukat egy „most vasárnapi” választáson. Csakhogy a párt vezetőinek szeme előtt nem a mostani vasárnap lebeg, hanem 2018, valamint az a Kovács László-i intelem, hogy nem közvélemény-kutatásokat kell nyerni, hanem választásokat. Ahhoz pedig ennek a kétmilliónak ott kell lennie az urnáknál a megfelelő időben. Bármi történjék is tehát a kormány háza táján, bárhogyan vigyék is a szót az erre hivatottak, azt kizárólag ezen a szűrőn keresztül érdemes szemlélnünk: minden, ami történik, ennek a kétmilliónak a tűzbe-lázba hozásáért történik. Hiszen, ha nem tudnánk, dübörög a kampány – persze dübörög az már 2014 óta.

Ez magyarázza azt is, ami a CEU körül zajlik. Most az a kétmillió választó, akiknek a jelentős része soha az életben nem foglalkozott ilyen kérdésekkel, hirtelen szembesült azzal, hogy Soros György – mondhatni titokban – egyetemet működtet Budapesten. Égbekiáltó botrány. Még szerencse, hogy éber vezetőink ezt huszonvalahány év után kiszúrták, és felvették a kesztyűt (más kérdés, hogy nem aránytévesztés-e rögtön Németh Szilárddal lőni egyetemi professzorokra, még akkor is, ha közismerten szélsőliberális Soros-bérencekről van szó). A szükséges harci hangulat tehát adott, és innentől az sem különösebben érdekes, kénytelen lesz-e végül engedni a kormány a nemzetközi nyomásnak. Hiszen ha így lesz, abból is csak az derül ki, hogy lám, nemzetközi nyomás alatt állunk, és hogy ennek a Sorosnak a keze mindenhová elér.

Így hát – visszatérve a kiinduló felvetéshez – a Fidesznek egyáltalán nem fog problémát jelenteni pár ezer CEU-párti tüntető (legyen az a „pár” öt vagy akár tizenöt). Ahogy nem jelentett problémát mondjuk a német megszállás áldozatainak emlékműve körüli purparlé sem a 2014-es kampányidőszakban. A Szabadság téri emlékmű felállítására vonatkozó kormánydöntést – a szoborcsoport által felvetett esztétikai és történelmi dilemmák, no meg az azt körüllengő szokásos mutyigyanú következtében – még a jobboldali értelmiség egy része is értetlenül fogadta, akárcsak most a CEU megrendszabályozásának ötletét. De persze az a felhajtás sem a kényes gyomrú entellektüeleknek szólt, hanem annak a kétmillió szavazónak, akik elégedett rémülettel konstatálták, hogy a volt SZDSZ-es holdudvar ismét előbújik a fényre, és egységfrontba tömörül.

Akkor se számított a kínos nemzetközi visszhang, se a lenullázott holokauszt-emlékév. Ahogy most se számít, hány lelkes fiatal vonul utcára a CEU mellett, ha az első sorokban ott tolong a fél liberális értelmiség. Akiknek sok mindent lehet a fejére olvasni, ám arról speciel nem ők tehetnek, hogy a kormány egy nemzetközileg elismert intézménynek is hajlandó nekimenni néhány jól sikerült vágókép kedvéért. De legalább addig is mindenki a Soros-egyetemről beszél, és nem a magyar felsőoktatás siralmas helyzetéről. Ami épp a CEU-éval összevetve válik igazán kézzelfoghatóvá, ahogy az égnek emelt mobilok fényétől is érzékelhetőbbé lesz a sötétség.
 
Pápay György
 
Magyar Nemzet 

Kapcsolódó cikkek:

» Külföldi egyetemek - Pontosító változtatások a felsõoktatási törvény módosításához
» ELTE: nyilatkozat a CEU mellett
Dátum: 2017. April 04. Tuesday, 08:05 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Publicisztika
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Publicisztika:
Gazdasági válság


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio