FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
·Odaítélték a 2017-es Táncház Díjat és Táncház Érméket.
·A nyugattól, vagy magyar gazdasági szereplõktõl kapott civil támogatás nem kíván új törvényt!
·Hol tart az emlékezet? Mérsékelt demokrata politikai álláspont.
·Törökország és EBESZ megfigyelõk! Van tanulság a magyarok számára bõven!
·Már lelki gondozói szolgáltatással is várják az ellátottakat a Krisna-hívõk húsvét hétfõi ételosztásukon.
·Magyar tegyen a magyarért! Mérsékelt demokrata politika a magyarság valódi politikája!
·Csodálatos KOCKÁzatok - A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány közleménye
·Választás és választók! Két politikai út Magyarország elõtt!
·Magyar politika és kémek mindenütt? Mérsékelt demokrata politika nyílt párbeszédet vár el a témában!
·Hozzáadott érték és több emberi tevékenység a vállalkozásoknál, valódi humán reform a jogalkotásban - Ez lehet Magyarország sikere!

Tovább...

 
Oktatás: Egyre idõsebb a magyar pedagógustársadalom
Kultúra
Az idei tanévben a tanítók átlagéletkora 46,6 év, míg a tanároké 46,9 év – derül ki az Oktatási Hivatal lapunk kérdésére adott tájékoztatásából. Mindez azt jelenti, hogy Magyarországon is egyre inkább idősödik a pedagógustársadalom. Éppen ezért fontos, hogy a kormány sok fiatal számára tegye egyre vonzóbbá mind a tanítói, mind a tanári szakmát.


Az idei tanévben a tanítók átlagéletkora 46,6 év, míg a tanároké 46,9 év – tájékoztatta lapunkat az Oktatási Hivatal. Bár túl nagy eltérés nem mutatkozik a különböző iskolatípusok között, a szakiskolai tanárok a legfiatalabbak, a legidősebbek pedig a szakközépiskolai tanárok. Az Oktatási Hivatal adatai alapján az általános iskolai tanároknál 47,4 év, a gimnáziumi tanároknál 46,6 év, a szakiskolai tanároknál 45,8 év, szakközépiskolai tanárok esetében pedig 48,4 év az átlagéletkor. Összehasonlításképpen: az általános iskolai pedagógusok átlagéletkora 1989 és 2001 között 37,2-ről 41 évre nőtt, ugyanez a szám a középiskolai tanárok körében 40,5-ről 43,1 évre emelkedett.

Az idei tanévben 951 tanítónak és 3019 tanárnak szűnt meg a jogiszonya, 565 tanító és 840 tanár ment nyugdíjba, ehhez képest viszont csak 353 tanító és 482 tanár kezdte el a pedagógusi pályát. – Akkor, amikor az önkormányzati iskolafenntartói rendszerben nem volt pontosan látható, hogy melyik pedagógust milyen szakképzettséggel alkalmazták, nehéz volt nyomon követni a pontos pedagógus-utánpótlási igényeket – emlékeztetett az Oktatási Hivatal. Szerintük az állami fenntartásba vétellel és a pedagógusok előmeneteli rendszerével együtt járó átlátható és következetesebb munkaerő-gazdálkodási folyamatok és konzekvensebb pedagógusfoglalkoztatási adatszolgáltatási rendszerek együttesen jobb adatminőséget és jogszerűbb foglalkoztatást tesznek lehetővé.

Ugyanakkor a kerettantervek és a NAT változása okán szinte lehetetlen mindig megoldani minden feladatellátási helyen a megfelelő szaktanári utánpótlást. Ennek ismert oka, hogy a 2002–2010 közötti időszakban nem fordítottak megfelelő figyelmet a pedagógusok utánpótlására – fejtette ki az Oktatási Hivatal. A helyzet megoldásaként hozzátették, hogy jelenleg a Klebelsberg ösztöndíjprogram sok tehetséges fiatalt vonz a pedagóguspályára, és a tankerületek munkaerő-gazdálkodása megteremti az adott tankerületben történő rugalmasabb foglalkoztatást a különböző feladatellátási helyek között. Mindezek alapján a nyugdíjba menők fiatal szakemberekkel történő utánpótlása érdekében a tárca igyekszik megfelelő lépéseket tenni.

Ha az általános iskolai tanítók nemek szerinti megoszlását nézzük, akkor 2003-hoz képest nőtt a férfiak aránya az idei tanévre, ám konkrétan a számuk nem emelkedett. Vagyis míg 2003-ban 37 076 tanítónő és 1821 férfi tanító oktatta a gyerekeket az általános iskolákban, addig az idei tanévben 33 241, illetve 1814 volt az arányuk. Gimnáziumokban 2003-ban 12 414 és 4967 volt a nő-férfi arányszám, az idei tanévben 12 628 és 5442, a szakgimnáziu­mokban (2015 előtt szakközépiskola) 2003-ban 11 051 és 5125, az idei tanévben pedig 9939 nő és 4721 férfi oktatott.

A szakközépiskolákban 2003-ban a nemek aránya a tanárok között 2573 nő és 1605 férfi volt, az idei tanévben 2433 és 1544, szakiskolában (2015 előtt speciális szakiskola) 2003-ban 124 és 74, idén 201 és 99. Bár az arányok jelentősen nem változtak, az elmondható, hogy azokban az intézményekben, ahol szakmát is kapnak a tanulók, csaknem minden harmadik pedagógus férfi.
 
Magyar Idők 
Dátum: 2017. April 08. Saturday, 09:16 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Kultúra
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Kultúra:
A zene világnapja


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio