FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Környezetvédelem: Klímaváltozás: Magyarország kiemelten veszélyeztetett
Természet
Hivatalosan is véglegesítették az éghajlatváltozás vizekre gyakorolt hatását elemző IPCC jelentést a Klímaváltozási Kormányközi Testület 28. ülésszakán. A WWF Magyarország rendkívül fontosnak tartja az alkalmazkodásra való felkészülést a hazai vízellátás biztonságának növelése érdekében.


A Föld éghajlatának melegedése az elmúlt évtizedekben több kimutatható változást okozott a vízkörforgásban, ami várhatóan fokozódni fog. Európa déli, keleti és középső területein főként a nyári időszakban egyre kevesebb csapadék és hosszabb aszályok várhatóak, míg az északi területeken többnyire növekszik a csapadék mennyisége. Egyre gyakoribbak a heves esőzések, így a 21. században várhatóan nő az esőeredetű árvizek kockázata.


Magyarország az egyik legveszélyeztetettebb ország a kontinensen. Ami világviszonylatban egy fokos melegedés, az nálunk 1,5-2 fokot is jelent. A szárazodás a nyári időszakban folytatódik, különösen érintve az Alföld, az Alpokalja és a Dél-Dunántúl területeit. A vizes élőhelyek átalakulása miatt számos, vízhez kötött életmódot folytató növény- és állatfaj fennmaradása kerül veszélybe, nem beszélve az ivóvízellátásról és az öntözésről.

A vízgazdálkodás jelenlegi eszközei nem biztos, hogy elegendőek lesznek az éghajlatváltozás hatásainak kivédésére. A WWF Magyarország rendkívül fontosnak tartja a kibocsátás csökkentésen túl az adaptációra, azaz az alkalmazkodásra való felkészülést, melyet a múltbeli tapasztalatok is segíthetnek. A természetvédelmi szervezet kiemeli, hogy Magyarország klímaváltozásra való felkészülése során a most folyó és 2009 végén záruló vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésben az ehhez szükséges átfogó intézkedések megtervezésének is most van itt az ideje.

Kiváló példa erre a Tisza és az Alföld esete, ahol komplex megoldást kell találni mind az árvizek és a nyári aszályok okozta kár csökkentésére, mind pedig a folyó és a folyómenti területek ökológiai állapotának javítására. Tározók és nagy költségű töltésrendszerek építése nélkül, a tiszai Alföld természetes mélyedéseiben biztonságosan tárolható a Tisza és mellékfolyói tavaszi víztöbblete – vallja a WWF.

Itt az ideje, hogy komolyan vegyük az éghajlatváltozásból következő feladatainkat – nyilatkozta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója. Kezdjük meg az alkalmazkodást és segítsünk ebben természeti környezetünknek is, hiszen e nélkül saját biztonságunk, megélhetésünk is veszélyben foroghat. A természetes domborzat adta víztározási és tájgazdálkodási lehetőségek kihasználása mindezekre megoldást nyújt Alföldünkön – mondta a szakember.

A vízellátás biztonságának növelése a jövőben kulcsfontosságú lesz hazánkban, különösen a korábbi emberi beavatkozások okozta, szárazodást mutató területeken. Az Alföld természetes medencéiben való vízelhelyezés hatékonyan csökkenti az árvízszintet, és kétszer annyi vizet tárolhatnánk így, mint a VTT mesterséges tározóiban. Nem beszélve arról, hogy ennek a megoldásnak a beruházásigénye is sokkal kedvezőbb. A cél olyan komplex megoldás kidolgozása, amely ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból is kedvező.
 
greenfo.hu 
Dátum: 2008. April 15. Tuesday, 07:05 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Természet
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Természet:
Madarakról Mindenkinek! IV. - Héja, karvaly, ölyvek


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 1
Szavazat: 3


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio