FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Otthon: Adj a penésznek!
Életmód
Szakértők a légzőszervek rendellenességeivel több, mint nyolcvan penészgombafajt hoztak összefüggésbe. A penészgombák olyan betegségek okozói lehetnek, mint az allergiás eredetű szénanátha, asztma, de fertőzést, irritációt, toxikus reakciót is kiválthatnak. A penész-spórák jellemzően a levegőben lebegve terjednek, felületeken megtelepszenek, és ha megfelelő körülményeket találnak, megkezdik élettevékenységüket.


Szakértők szerint penészedés ott kezdődik, ahol legalább 72 órát meghaladó időtartamig, 75% feletti a nedvességtartalom.

A magas nedvességtartalomra utal a rossz levegő, de a helyiség berendezési tárgyai, burkolatai is károsodhatnak a nedvességtől. A magas páratartalom miatt elsősorban a fából készült bútorok mennek tönkre, de a pattogzó festék, a potyogó, megrepedt vakolat sok esetben, szintén a rossz levegőminőséggel magyarázható.


Penész a konyhában

A magas nedvességtartalom, a háztartási gépek által leadott hő miatt a penész előszeretettel fészkeli be magát a konyhába, hűtőszekrénybe, a mosogató környéki területekre, a fugákba, tömítésekbe, de a nedves – nem tisztított – vágódeszkákban is megtelepedhet. A penész kialakulásának megelőzésében kulcsfontosságú a helyiség nedvességtartalmának kontrollálása, ideális érték az 50% alatti érték. Ennek eléréséhez érdemes minél többet szellőztetni, ventilátort felszerelni, szag-és páraelszívókat, klímát beszerelni.

A penész nagyon gyakran a mosogató alatti területeken telepszik meg, a rosszul záró lefolyó, a elégtelenül szigetelt mosogatótál, mind a penész megtelepedését segítik elő. Hasonlóképp a meghibásodott, szivárgó mosogatógépek környékén is kialakulhatnak penésztelepek. A rendszeres takarítás mellett a probléma forrását kell megkeresni, a lefolyót a mosogató környéki területeket szigetelni kell, amihez ha tehetjük, érdemes direkt erre a célra kifejlesztett gombaölő szigetelőanyagokat, fugákat választani.

A hűtőszekrény szintén kiváló táptalaja a penésznek, a sötét belső tér, a magas nedvességtartalom hatására a gép és az ételeink hamar a penész áldozatává válnak. A hűtőszekrény belső terének rendszeres tisztítása elengedhetetlen, amihez elég, ha félévente egyszer ecetes vízzel átmossuk a hűtő belsejét. Aki azonban ennél is biztosabb megoldást keres, annak figyelmébe ajánljuk azokat a hűtőszekrényeket, amik antioxidáns anyagokat juttatnak a hűtő belső terébe, ezzel sterilizálva a gép belsejét.

A penész azonban nemcsak a hűtő belsejét támadhatja meg, gyakran előfordul, hogy az elégtelen szigetelés vagy a kiolvasztásból származó víz elpárologtatása miatt alakul ki a penész, de megesik, hogy a vízvezetékre csatlakoztatott (például a jégkocka gyártó géppel felszerelt) hűtők esetében a vezeték meghibásodása miatt telepszik meg a penész. Ezekre a hibákra legtöbbször csak akkor derül fény, ha a penész már egy ideje megtelepedett, és szűnni nem akaró bűz terjeng a helyiségben. Ilyen esetben érdemes a háztartási gépeket kimozdítani a helyükről, és megkeresni a szag forrását.

A hűtő mellett a szag-és páraelszívókban telepszik meg a penész, éppen ezért érdemes – főleg a kivezetéssel nem rendelkező – szagelszívót darabjaira szedni, és a – mosható – szűrőn kívül valamennyi hozzáférhető felületet mosószeres vízzel átmosni. A kivezető csövek rendszeres tisztítása is fontos, mert ott penész és különféle baktériumok telepedhetnek meg.
 
origo.hu 
Dátum: 2009. March 07. Saturday, 16:05 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Életmód
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Életmód:
Depressziós? Lehet, hogy a falpenész a bûnös!


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 1
Szavazat: 6


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio