FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Érdekes: A cocker spániel a legagresszívebb kutya
Magazin
Ha agresszív kutyákról beszélünk, aligha ugrana be bárkinek is az angol cocker spániel elsőként. Pedig egy spanyol tanulmány szerint az ártatlan külsejű, lógó fülű jószág jóval hajlamosabb az ellenséges viselkedésre, mint bármely más kutyafaj tagjai.


A felfedezés újabb adalék ahhoz az egyre gyűlő bizonyíték halmazhoz, mely szerint az agresszivitás egy öröklődő jellemvonás, azaz a gének és a tenyésztési gyakorlat egyaránt segíthet meghatározni egy kutya viselkedését. "Országunkban és adatbázisunk szerint az angol cocker spánielnél tapasztalható a legtöbb agresszivitási probléma" - nyilatkozott a tanulmányt vezető Marta Amat, a Barcelonai Egyetem állatorvosi karának kutatója, aki munkatársaival 1040 kutyatámadási esetet elemeztek.

Az esetek nagy részében a támadásokat cocker spánieleknek, rottweilereknek, bokszereknek, yorkshire terriereknek és német juhászoknak tulajdonították. Még mélyebbre ásva az adatokban Amat és csapata felfedezte, hogy az angol cocker spánielek nem csak az idegenekkel, de saját gazdáikkal szemben is hajlamosabbak az agresszív fellépésre, mint más kutyák.

A spániel fajon belül az aranyszínűek és a hímek bizonyultak a legellenségesebbnek. A tanulmány megerősíti egy másik spanyol kutatás eredményeit, amit a Cordoba Egyetem csapata végzett el. Vizsgálataik ugyancsak agresszívebbnek találta a hím és az arany angol cocker spánieleket a nőstényeknél és a kevert színűeknél. Ami a színt illeti, Amat elmagyarázta, hogy a barnás színért felelős melanin pigment biokémiai útvonala azonos a dopaminéval és más agresszív viselkedést szabályzó agyi vegyületekével, illetve megjegyezte, hogy a tulajdonosok hajlamosak a barátságos külső, vidám karakter miatt megfeledkezni arról, hogy a családi kedvenc eredete szerint egy vadász eb, ezért elhanyagolják a kutya nevelését. Az is köztudott, hogy megfelelő élet- és mozgástér hiányában ez a faj stresszessé válik, ami egyenes út az agresszív viselkedés felé.

Más szakértők elsősorban a gazdikat okolják, mondván nincs születésénél fogva rossz kutya, csak rossz gazda. A cordobai tanulmány vezetője, Joaquin Perez-Guisado, aki több más tanulmányt is végzett korábban a cocker spánielekkel, bebizonyította, hogy a tulajdonosok csekély kutyanevelési és kiképzési gyakorlata különböző fajok 711 tesztalanyánál vezetett agresszív viselkedéshez. Minden lehetséges okot számításba véve munkatársaival megállapította, hogy a kutyák uralkodási agressziójának 40 százaléka a gazda tekintélyének hiányával kapcsolatos, akik minimális vagy leginkább semmilyen fegyelemre nem tanítják kutyáikat. A kutatók szerint egy jól kiképzett kutya normál esetben nem tanúsít ilyen magatartást.
 
sg.hu 
Dátum: 2009. May 29. Friday, 07:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Magazin
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Magazin:
Klasszikus sorozatok ingyen a neten


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 2.71
Szavazat: 7


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio