FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· A Polgár Info
· Országos lista
· Partnereink
· Média partnereink
· Támogatóink
· Kapcsolat, Impresszum
· Jelentkezés
· Hirdetési ajánlat
· Civil kezdeményezések

 
Hírek
 · Civil kurázsi
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Flash_Player
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· História
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók/Blogok
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Petíciók
· Radio
· Rovatok
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· TV
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Közép-Európai Civil Kutató Intézet
 

 
Hírfal
 

 
Magyar Közéleti Szemle hírei
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Történelmi konferencia Párkányban az Esterházy-emlékév jegyében
Kultúra
Gróf Esterházy János szellemi öröksége a mai felvidéki magyarság körében címmel került sor Párkányban a LIMES-ANAVUM Regionális Kulturális Társulás szervezésében az ötödik regionális történelmi konferenciára. A kulturális társulás célja, hogy minden évben egy adott történelmi évfordulóra emlékezve rendezze meg a konferenciát, így idén - Esterházy-emlékév lévén - a felvidéki magyarság még mindig csak kevéssé ismert mártírpolitikusára esett a választás.


A meghívott előadókat, vendégeket és a konferencia résztvevőit Dániel Erzsébet, a kulturális társulás elnöke köszöntötte. A bevezető szavak után Buják Vince tardoskeddi fafaragó Esterházy János tiszteletére faragott kisebb méretű emlékoszlopának leleplezésére került sor. A fafaragó művész elmondta, hogy az emlékoszlop megalkotásának gondolata már márciustól érlelődött benne, és két hasonló alkotást már készített ebben az évben.
A bevezető mondatokat Farkas Iván parlamenti képviselőtől hallhattuk, aki felvázolta Esterházy János politikai életútját, kiemelve azt a nem eléggé hangoztatott tényt, hogy 1942. május 12-én, a pozsonyi parlamentben a szlovákiai magyarság képviselőjeként volt bátorsága – egyedüli politikusként – nemmel szavazni a zsidók deportálására.
Elsőként Dr. Popély Gyula Párkányban élő történész előadását kísérhették figyelemmel a konferencia résztvevői, aki Egy felvidéki politikus útja a mártíromságba címmel tartott mély érzelmeket kiváltó történelmi előadást. Elsősorban a szenvedései okán mártírrá vált egykori felvidéki politikus életútjáról beszélt, kiemelve Esterházy nyílt és becsületes, soha nem megalkuvó magatartását, akinek parlamenti beszédei a kisebbségi sorsban maradt magyarság érdekeit szolgálták. „Beszédeivel mindig a kisebbséget védte, és ezek a felszólalások sosem voltak sértőek” – hangsúlyozta az előadó.
Esterházy rehabilitációjával kapcsolatban Popély Gyula elmondta, hogy a felvidéki magyarság és a mártírsorsú gróf rehabilitációja egymással szorosan összefügg, és amíg nem mentik föl a kollektív bűnösség vádja alól az itteni magyarságot, addig Esterházy is hivatalosan háborús bűnösként szerepel.
„Nekünk okulnunk kell a múltból, és látnunk kell azt a kettős mércét, amit velünk, kisebbségi magyarokkal szemben alkalmaznak” – zárta előadását a párkányi történész.
Ezt követően gróf Esterházy-Michalski Péter, János unakaöccse lépett a mikrofonhoz, aki jelenlétével megtisztelte a konferencia résztvevőit. Lengyelül elmondott visszaemlékezését Dr. Molnár Imre budapesti történész tolmácsolta magyarra. Megdöbbentő és kevéssé ismert mozzanatokat árult el Esterházy-Michalski Péter gróf a család utolsó, Nyitraújlakon töltött napjairól. Kisgyermekként a családi birtokon álló kastély ablakaiból látta Nyitra bombázását, majd menekülniük kellett a faluba beözönlő szovjet katonák elől, akik módszeresen fosztogatták és pusztították a kastélyt, nem kímélve a család értékes könyvtárát sem.
A háború után keserves és szenvedésekkel teli esztendők vártak az Estreházy családra, Péter gróf például csak fizikai munkát végezhetett, szó szerint napi anyagi gondjaik voltak, miközben az édesanya heroikus küzdelmett kezdett a csehszlovák hatóságokkal János halálos ítéletének megváltoztatásáért, később pedig a mírovi börtönben elhunyt gróf földi maradványainak a család részére történő kiszolgáltatásáért. Esterházy János kálváriájából és szenvedéseiből tehát az egész családnak kijutott, Péter gróf csak nehezen tudta visszafojtani könnyeit, mialatt a megdöbbentő részleteket mesélte. Visszaemlékezését azzal zárta, hogy az Esterházy család továbbra sem adta föl a küzdelmet, és a családtagok a végsőkig harcolnak az igazságért.
A tolmácsi szerepkörből időközben előadóvá minősült Molnár Imre részben Esterházy-Michalski Péter gondolatait fűzte tovább, részben pedig további adatokkal szolgált a mártírgróf politikai szerepvállalásával és életútjával kapcsolatban. A hallgatóság figyelmét egy érdekes és elgondolkodtató tényre hívta fel – gróf Esterházy János 12 évig volt politikusa a kisebbségi magyarságnak és szintén 12 évig tartottak szenvedései is.
„Az, hogy megmaradhattunk egy közösségben itt, a Felvidéken, az nem kis mértékben Esterházy mártíriumságának is köszönhető” – vonta le a továbbgondolásra mindenképp érdemes következtetést Molnár Imre.
A párkányi történelmi konferencia utolsó előadója Batta György író, publicista a Szent Korona-tan időszerűségéről beszélt. Elmondta, hogy Esterházy az az ember volt, aki a Szent Korona útmutatásai szerint élt, ugyanakkor kiválasztott ember, akinek élete példaértékű mindannyiunk számára. Vannak olyan emberek, akik életükkel egy egész közösség sorsára vannak befolyással, akik az adott közösség lelki megtisztulását készítik elő – fáklyavivők. Ilyenre több példa is akad a történelemben, pl. Gandhi Indiában, a magyarság, ezen belül pedig a kisebbségi magyarság életében ilyen ember volt gróf Esterházy János.
A konferencia záró részében Siposhegyi Péter Esterházyról készült monodrámáját tekinthették meg a résztvevők Boráros Imre komáromi színművész tolmácsolásában.

(T.T.)
 
Felvidék Ma 
Dátum: 2007. October 22. Monday, 16:35 Szerző: polgarinfo
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Kultúra
· Írta: polgarinfo


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Kultúra:
A zene világnapja


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 1
Szavazat: 6


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
News ©

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
websas.hu

Az oldalon található cikkek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével és a hivatkozott link csatolásával © 2007 Polgár Info.Wolf Studio